Home » Interview Questions » Barclay’s Interview Questions

Barclay’s Interview Questions

Barclays Plc is multinational banking and financial services company, engaged in the business of retail banking, wealth and investment management services, credit cards, corporate and investment banking. Headquartered in London, the U.K. with over 300 years of proficiency in banking, it operates in over 50 countries. The company offers all types of banking, insurance, investment, and financial services.

barclays interview questions

Congratulations on qualifying for Barclay’s interview. We understand that in this race, many times cracking an interview is too tricky. You don’t need to memorize the response, but consider how to respond. The more you prepare, it will reflect on your confident expressions.

So here in this article, we have tried to share open-ended questions with some tips and tricks to help you ace the answer, regardless of how the question is asked. So tighten your belts as you are just a step away from succeeding in your interview round and getting the job.

Q1: Tell us about yourself?

Ans: This question seems straightforward but it’s decisive. You can start by telling your hobbies and qualifications, a small piece about your current job profile followed by employment history. Don’t miss to give a pitch and compel why you are the perfect fit for this role.

Q2: How did you hear about this position?

Ans: Here stands a wonderful prospect to stand out and show your zeal for and connection to the role. Start with answering from where you found out about the opening (like a friend or colleague or a job-seeking website) and don’t miss to specify the reason that caught your eye and made you excited to apply for this job.

Q3: What do you know about Barclays?

Ans: Initiate with giving backdrop about the company’s establishment and history. Also try to list all the operational sectors of the company like retail and commercial banking, investment banking, and financial and wealth management.

barclays interview question

Q4: Why do you want to work for Barclays?

Ans: While answering this question, first recognize a couple of key factors that makes you a strong fit for the role offered, followed by your love for Barclay and Barclay’s work ethics and values.

Q5: What is your greatest weakness?

Ans: While asking this question the interviewer wants to judge your integrity and self-awareness. Although the question is about your weaknesses, your response should always be framed around the optimistic facet only. Make sure you discuss skills you have improved on and that are not critical for the position offered.

Q6: What is your greatest strength?

Ans: The main reason to ask this question is to make out whether your strengths align with the needs and job responsibilities of the position offered. So try to mention the proficiency and strengths you have, that directly associate with the job and match the qualifications the company is seeking.

Q7: Describe your current or previous job responsibilities and primary duties?

Ans: Take this as an opportunity to demonstrate that your experience has given you the skills and aptitude to outshine. Try to comprise few detailed particulars concerning what you did in your preceding role.

Q8: What is your greatest professional achievement?

Ans: This is the accurate time to prove your track record of achieving astounding accomplishments in past jobs. Share your success stories with pride and take your time to elucidate how you can be an asset to Barclays.

barclays interview questions tip

Q9: Where do you see yourself in five years?

Ans: To answer this question, it is always great to visit the chain of command levels of Barclays to find the best fit roles available and answer accordingly, mentioning your long-term goals.

Q10: Why Are You Leaving Your Current Job?

Ans: Now the interviewer is looking for a response that will assist him in the hiring conclusion. So try to balance your answer between not bashing your former employers or any negative experiences, but rather try to converse about why you are best suited for the new position.

Q11: What can you bring to the company or why should I hire you?

Ans: Now the interviewer is judging you that how well you will fit in Barclays. So for answering this question read the job narrative carefully and try to identify any issues you are being hired on so that you answer confidently. Try to share an instance to prove you have done like work in the past. Your answer must be compelling enough to get you through the entire process of the interview.

Few Basic Interview Tips

  • Make sure that you arrive on time at the interview place
  • Turn off your mobile
  • Don’t speak too fast nor too slow
  • Be properly dressed in formals
  • Make eye contact while answering
  • Be honest and truthful in all your responses and avoid negativity

barclays interview question tip

Vocabulary That Will Help You To Leave A Positive Impact On The Interviewer

  • Finding ways to overcome challenges.
  • Leading team to success
  • Excellent team worker
  • Meeting deadlines and targets
  • Open to new learning and responsibilities
  • Mentoring subordinates

Mistakes To Avoid While Responding To The Questions

  • Stay away from speaking deficiently of the current or former company, boss, or subordinates.
  • Don’t illustrate a non-work-related state of affairs while answering behavioral-based interview questions unless you have no pertinent incident to share.

Conclusion

Although, it is just impossible to predict interview questions, here is a small attempt to help you in preparing for Barclay’s interview session.  The more you practice for your interview, the surer you’ll be in unfolding how you are handling your present position and tricky work situations and will prove your exact candidature for the position and that will significantly boost your chance of getting hired.

Always try to give a straight and sincere answer that shows you will get the job done flawlessly and not be a buzz kill. We hope that the sample interview questions stated here do help you to clear Barclay’s interview level. Be positive and you prepare yourself to the extent that your self-confidence can be triumphant. You should also ensure your research is centered around the bank and what they do. This will hold you in good stead. All the best!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About Eugene Casey

Other Articles of Interest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top