Home » Interview Questions » Dollar General Interview Questions

Dollar General Interview Questions

Dollar General Corporation is an American chain of stores. The company operates more than 16000 stores in the US. It is headquartered in Goodlettsville, Tennessee, United States.

dollar general interview questions

Dollar General stores offer all general merchandise ranging from clothing, cleaning supplies, health and beauty aids, home decor, pet supplies, toys, and grocery.  This is one of the most exciting places to work in America.

So, if you are looking to work with Dollar General, you have come to the right place.

Preparing For An Interview

There are various ways to prepare for an interview. While some like to walk in and see what happens, there are others that put in extra effort and research about the company and the position they are applying for. Different approaches give different outcomes. There is no single way of knowing what will work.

Here in this post, we have come up with some of the frequently asked behavioral questions, which will definitely help you in preparing for your upcoming interview with “Dollar General”.

General Interview Questions

Q1: Tell me about yourself.

Ans: This question actually requires a concise and relevant answer. Describe yourself and your fit based on your key selling points. Make sure you do not deviate too far from the question and only speak about yourself. The interviewer is not interested in how many pets you have and how much you love them.

dollar general interview question

Q2: Tell me about your most interesting work experience.

Ans: This should only include your relevant work experience. There is no point sitting in a Dollar General interview room and speaking about how well you worked at a construction site. Although you may want to speak about your achievements in your other jobs, make sure you speak mostly about your relevant experience and how you excelled at that job.

Q3: What experience do you have in this field?

Ans: This is a chance to convince the interviewer how you can adapt to the position and fit in well. Make sure to focus on the experience that is relevant to the company and position.

Q4: How would you handle a customer with difficult behavior?

Ans: take a look back on your experience and try to remember how you diffused the situation and turned things around. Try to validate by giving an example of how you handled a difficult person in the past in a situation similar to what this company may require from you. This will enhance your chances of showing yourself as a good fit.

Pro-Tip

One methodology for handling an upset customer is “the triple-A” approach:

1 Acknowledge what the customer is feeling

2 Apologize

3 Admit the issue and ensure that you are working on it and will resolve

Q5: Tell me about your greatest professional accomplishment.

Ans: Try to enlist your top 3-5 professional accomplishments that you are most proud of. Just 1-2 words for each accomplishment to help you recall each situation. Make sure you have a strong story behind each listed accomplishment and have a strong command of the details of what happened so that you can tell the story clearly and distinctly if enquired.

dollar general interview questions tips

Q6: Describe a time you went above and beyond for a customer.

Ans: It’s the right time to show your compassion and empathy for customers. However, don’t forget to frame your answer in terms of how the company addresses these issues. However, you should make sure you do not lie about these things as the truth will come out in a background check.

Q7: Where do you see yourself in 5 years?

Ans: The interviewer wants to see how ambitious you are and strive to grow as a professional, whether you like to learn and develop your skills.  Research the company and learn what career opportunities are available in the department you are applying to, and what are the trends in the company in general.

Q8: What is your greatest weakness?

Ans: No one in this world is perfect and the interviewer also doesn’t expect you to be perfect either. The interviewer wants to gauge your honesty and openness, and capability for self-improvement. Whatever weakness you are highlighting, make sure that it is not related to the position for which you are applying.

dollar general interview question guide

Q9: Tell me about a stressful situation and how you dealt with it?

Ans: Nowadays, professional life is usually stressful everywhere. The interviewer wants to know how you will react in such situations. Try to remember a time when you had a tough situation in your professional life. In case, if you had more than one such incident, choose one that ended positively and successfully, which can demonstrate some of your key skills like problem-solving and good communication skills.

Q10: Are you willing to relocate?

Ans: Your answer can be YES or N0, depending on your personal choices. There is no point stating that you want to move and then regret it later on. Dollar General will hire you if you have the right skills. Your selection is not based on this answer. This answer helps the interviewing manager place you in the right branch, depending on the shortage of staff.

Q11: Why did you leave your last job or why you want to leave your current job?

Ans: This is a tricky question. The first instinct is to usually speak negatively about your last job. Even if you left on a bad note, make sure you don’t speak anything negative. You can always be a diplomatic and state that you left for better prospects. Speaking negatively about your previous employer does not bode well for you.

Conclusion

Getting through to the interview round for Dollar General is a big achievement. Make sure you conduct thorough research and learn about the position and the company. You should also ensure you go in with the right attitude and impress the interviewing manager. This is a once-in-a-lifetime opportunity. You should make the most of it. None of the above-suggested answers are binding on you. This is just an attempt to help you prepare for your upcoming interview so that you give it your best.

Share:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About Eugene Casey

Eugene works in a busy employment agency in Chicago and has nearly 20 years of experience in finding clients the perfect job. His philosophy is simple, the right match for the right position is nearly always a win-win for both the employee and the company.

When he isn't working or writing for us, he enjoys cooking and exploring the United States, one state at a time.

He lives with his wife Lisa and their two German Shepherds, Wilber and Gus.

Related Reads

Other Articles of Interest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top