Home » Interview Questions » KFC Interview Questions

KFC Interview Questions

You might be looking for a job with KFC which is a leading quick-service restaurant. KFC offers a friendly and welcoming environment to new applicants who want to develop a suitable career within the restaurant industry. Interviews are generally a stressful exercise but it is also a good idea that you understand the competition of your future employer well.

kfc interview questions

The various interview tips help you develop successful strategies to flare well in the interview. You can take the basic quiz to understand how well you understand KFC. KFC started its operation in Kentucky in the year 1930. The original KFC menu served Kentucky Grilled Chicken.

Generic Interview Questions

Q – 1. Describe KFC in your words?

Ans:

  • KFC has its headquarters in Louisville, Kentucky.
  • The founder of KFC is Harland Sanders.
  • The KFC menu serves hot wings, crispy strips, KFC Snacker sandwich, mashed potatoes, etc.
  • The parent company of KFC is Yum!
  • Competitors of KFC are Pizza Hut, Taco Bell, and Wing Street.
  • You can use KFC interview questions to understand how well you understand the philosophy of KFC.

Q – 2. What attracts you to work for KFC?

Ans: KFC offers a vast range of opportunities to learn and grow. 50% of KFC outlets are owned by franchisee owners and 75% of outlets are standalone restaurants headed by restaurant managers. KFC welcomes people to work in a friendly but challenging environment. Employees of KFC contribute towards delivering exceptional value to customers.

kfc interview question

Q – 3. Why are you the best choice for KFC?

Ans: You can talk about skills like quick learning attitude, you will not face a challenge to learn about new products launched in KFC. Another skill you have is you pay attention to the exact details for products and service delivery to enhance customer satisfaction. You can demonstrate a pleasing and pleasant personality to attract customers with a smile. This lets the interviewer know you are the best choice for KFC.

Q – 4. How many hours can you work?

Ans: Be open and flexible to work for a good number of hours and earn money on an hourly basis with KFC since in the US KFC operates 24×7.

Q – 5. What kind of employment are you looking at?

Ans: You can opt for both kinds of opportunities; part-time and full-time. During the interview, you can specify what kind of opportunity suits you the best. Your pay scale depends on the kind of opportunity you look at.

Q – 6. What kind of career path do you want in the future?

Ans: The interviewer wants to assess whether you see KFC as a long-term employer or are you exploring KFC to support yourself during your college days to earn some extra income during your summer or winter jobs. You can also take this as a potential opportunity to choose the restaurant industry as your preferred career choice.

Q – 7. What do you understand about our competitors?

Ans: You must study the competitors of KFC in a detailed manner. The various competitors for KFC are quick-service restaurants like Burger King and McDonald’s which serve similar kinds of cuisines.

Questions for Job Experience and Skills

Q – 1. What kind of experience do you have?

Ans: You can talk about your relevant skills and product knowledge and relevant years of experience in the restaurant industry which holds a better chance for you to get hired, for eg. You are being interviewed for a position of a cashier, you should use this opportunity to demonstrate relevant skills and knowledge which make you eligible to get hired for this position.

Q – 2. Why do you think customer service is essential for KFC?

Ans: You can be interviewed for the position of customer care executive who takes orders at the counter. For this, you need customer handling skills and the ability to deliver food in a timely and quick manner. KFC believes that happy employees retain loyal customers. It motivates employees to take care of customers and build long-lasting relationships. Therefore, customer service is an essential parameter for KFC and requires specific skills.

kfc interview question ans

Q – 3. State the career gap in your Resume?

Ans: Be honest when you answer this question and give appropriate reasons and questions to explain why a career gap occurred in your Resume. Answer with integrity and self-confidence.

Q – 4. What made you look for a job change?

Ans: You can answer confidently by stating the various skills and knowledge you gain in your previous job. Let the interviewer know that you are now open to achieve new heights by exploring new challenges.

Q – 5. What qualities can you gain from animals?

Ans: You can answer this question smartly, by stating you can gain loyalty from dogs and home pets. You can be hardworking and a team player like honey bees. You can be street smart like dolphins. Try and also showcase strength from elephants and you can take leadership skills from Gorilla.

Interview Questions for customer handling skills

Q – 1. How will you tackle unhappy customers?

Ans:

  • Allow your customers complete freedom to share their pain areas.
  • Showcase care and empathy for customers.
  • Avoid playing a blame game where you find faults with customers and organizations.
  • Showcase problem-solving skills
  • Don’t make false promises.
  • Resolve the issue with confidence and enthusiasm to elevate the mood of an unhappy customer.

Questions for Assessment of Strength and Weaknesses

Q – 1. What kind of strengths do you have?

Ans: Use a positive approach to answer this question. You can use your relevant skillset and practical industry experience to shape the answer to this question. Each new skill you learn in your previous job can act as a strength when you answer this question in an interview. This will show the interviewer you are a quick learner and you are capable to handle the job.

the kfc interview question

Q – 2. What kind of weaknesses do you have?

Ans: Always talk about weaknesses that can hinder your career growth and suggest measures to improve that weakness and turn it into a strength. Never mention a skill as a weakness that is critical for the position you have applied for.

Q – 3. What are the factors which motivate you to perform better?

Ans: You can structure your answer well by sharing the following things:

  • You can meet task-oriented deadlines on time
  • Demonstrate you are open to learning from new opportunities that come your way.
  • Ability to create something new with a better idea
  • Work hard as a team player
  • Resolve each challenge with enthusiasm and courage.

Interview Tips and Attire

Q – 1. What are the necessary documents for the KFC interview?

Ans: You can facilitate the interviewer with the following documents which are:

  • You can bring 2 or more copies of your Resume
  • Carry a small notepad with a pen
  • Provide relevant references when asked
  • Carry a paper with questions you would like to ask at the end of the interview.

Q – 2. List down questions for your employer?

Ans:

  • You can find out about training programs offered by KFC.
  • What can be working hours at KFC?
  • What are the qualities of top performers at KFC?
  • Define the kind of benefits that are offered to employees
  • What are the components which create the best work culture for KFC?

Q – 3. What kind of attire you can use for the interview?

Ans:

  • Your hair must be neatly tied in a bun if you have long hair.
  • Avoid wearing heavy jewelry and tattoos.
  • Entry-level positions must dress in business casuals during the interview.

Compensation and Benefits

Q – 1. Do you have math skills?

Ans: You can answer this question by using relevant examples from real-life scenarios to demonstrate your ability to solve math problems during the interview based on real-life situations which are given to you.

the the kfc interview questions

Q –2. What kind of pay scale do you expect?

Ans: You can answer this question with confidence based on researched facts about salaries offered for a particular job role. This gives you the power to negotiate well. Generally, entry-level positions receive the lowest level of salary. You can check salaries with colleagues or ex-employees through employment forums. This allows you to secure a pay scale that meets your requirements.

Q – 3. Why you should avoid using the term fast food during your interview with KFC?

Ans: Fast food refers to people following unhealthy diet plans and suffering from obesity. As per the restaurant industry’s terminology, quick-service restaurants are a term used to define restaurants like KFC and other restaurants of similar nature of business.

Bottom Line

KFC looks for young energetic and dynamic people to join their workforce. The interview tool facilitates you to prepare popular interview questions which are normally asked in the interview for KFC. Hiring managers also want to know whether you have the right skills to join KFC and serve its customers. The organization offers a warm and friendly work culture to its employees so that they look after their customers well. This ensures the reputation of KFC is always maintained and the sales don’t drop, all thanks to a Barista.

KFC follows a simple philosophy “Happy Employees Create Happy Customers”. You can use any opportunity to grow and develop a rewarding career with KFC. KFC offers employee-friendly policies which make it a preferred employer for various employees.

Share:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About Eugene Casey

Eugene works in a busy employment agency in Chicago and has nearly 20 years of experience in finding clients the perfect job. His philosophy is simple, the right match for the right position is nearly always a win-win for both the employee and the company.

When he isn't working or writing for us, he enjoys cooking and exploring the United States, one state at a time.

He lives with his wife Lisa and their two German Shepherds, Wilber and Gus.

Related Reads
Foot Locker Interview Questions Read more
Nike Interview Questions Read more
Hollister Interview Questions Read more

Other Articles of Interest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top